Lisette Kreischer

Mijn naam is Lisette Kreischer en ben 33 jaar. Samen met Mark Kulsdom run ik nu zo’n drie jaar The Dutch Weed Burger, een 100% plantaardig hamburger met zeewier die we via restaurants aan de man brengen. Daarnaast run ik samen met designer Roos Rutjes alweer zo’n tien jaar het stylingbureau Veggie in Pumps voor ecofabulous producties. Daarnaast schrijf ik vegan kookboeken en deel ik mijn favo plantaardige recepten via mijn recent gelanceerde blog. Ik eet nu zo’n 23 jaar vegetarisch, waarvan de laatste 13 jaar volledig plantaardig.

lisette2

Wat is de reden voor jou geweest om veganistisch te gaan leven?

Ik ontdekte toen ik tien jaar was dat ik geen dieren wilde eten. Ik werd vegetariër. Tot mijn 20ste deed ik onderzoek naar de herkomst van dierlijke producten en wat er nog meer in het voedsel zit wat we in de supermarkt vinden. Veel dingen gaven mijn geen goed gevoel en naarmate ik meer en meer te weten kwam over de voedselindustrie ontdekte ik meer en meer over de rijkdom van de plantaardige keuken. Steeds meer dierlijke producten streepte ik van mijn boodschappenlijstje en noten, granen, peulvruchten, groente, granen, fruit, wieren en kruiden kwamen ervoor terug. Zoveel lekkers. Op mijn 20ste kwam ik erachter dat ik volledig plantaardig at en doe dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Deze keuken biedt mij alles. Ik geniet er iedere dag weer van. Voel me er goed bij en fit door. Het is zo’n prachtige, rijke, veelzijdige en heilzame keuken, in principe alles wat een mens nodig heeft om een krachtige weerstand op te bouwen en voldoende energie te hebben, kunnen we vinden in deze keuken en dan zijn de combinaties ook nog eens eindeloos…je begrijpt I love plants!

We kennen je onder andere van de geweldige Dutch Weed Burger. Hoe is dit ideeontstaan?

Dat is een prachtig lang verhaal. Maar in short. Ik zocht al langere tijd een mooie ingang om de massa te inspireren op een positieve manier naar de plantaardige keuken te kijken en deze meer en meer in het dagelijks leven te integreren. Ik heb daarvoor een aantal jaar lang vegan cupcakes gebakken en deze op markten aangeboden, diverse vegan kookboeken geschreven in de hoop dat het aan zou slaan. Maar het was nog niet de tijd en ik had nog niet de ingang. Tot ik werd gevraagd door Dos Winkel een mooi kookboek te schrijven over het niet eten van vis voor zijn Sea First Foundation om aandacht te vestigen op het prachtige ecosysteem onder water wat helaas mede door de visindustrie op instorten staat. Dat moet asap veranderen. Dus ik schreef een kookboek genaamd NON*FISH*A*LI*CIOUS, 50 visrecepten, ZONDER vis, met zeewier. Dit omdat zeewier ook uit zee komt ;-), rijk is aan Omega-3 (de reden waarom we vis eten, maar vis maakt zelf geen Omega-3 aan, hij krijgt het binnen door het eten van…jaja algen) en natuurlijk vanwege de zilte smaak van zeewier,ook wel bekend als Umami. Ik werd verliefd op deze prachtige zeegroenten. In April 2012 reisden filmmaker Mark Kulsdom en ik naar New York City om de voorlopers en aanjagers van de vegan kitch te interviewen en te vragen wat zij zouden doen met zeewier. Mark is een goede vriend en wilde al langere tijd een mooie positieve film maken over de toekomst van de plantaardige keuken en ik had net mijn nieuwe liefde gevonden in zeewier. Het werd een verlekkerende roadmovie door de vegan restaurant scene; op zoek naar het ultieme recept met zeewier. Het lukte ons om een zelfgemaakte zeewierburger uit te delen in de straten van NYC. Ze gaven het de provocerende naam The Dutch Weed Burger. Een gouden greep omdat de film de aanzet gaf tot de ontwikkeling van een super smakelijke plantaardige hamburger, waarmee we nu alweer dik drie jaar onze visie op de toekomst van plantaardig eten aan de wereld vertellen. Mensen vinden hem echt lekker en hij slaat aan bij de die hard vleeseters! De documentaire is afgelopen Maart in Wereld Première gegaan op het Environmental Film Festival in Washington DC  en de burger zelf wordt alweer in zo’n 70 restaurants verkocht verspreid over Nederland, Belgie en Luxemburg.

Weedburger

weedburger1

Heb je een aantal favoriete producten?

– Shoyu – dit is een soort sojasaus, maar dan van biologische herkomst en gefermenteerde productie
– Micro- en macroalgen – dus spirulina of chlorella en zeewier
– Boekweit
– Haver
– Kokosvet
– Zuurkool
– Boerenkool
– Water kefir
– Gerookte paprikapoeder
– Lijnzaad
– Seitan
– Appels
– Walnoten, cashewnoten, amandelen
– Rijst/Amandelmelk
– Allerlei soorten kruiden

Zo kan ik nog wel even doorgaan 😉 Bijna al deze producten (naargelang het seizoen het toe laat) heb ik in ieder geval altijd standaard in huis!

Zijn er producten die je nooit in huis haalt?

Dierlijke producten en waar dierlijke producten in zijn verwerkt.

Hoe blijf jij in shape? Is dit door veganistisch te leven of doe je daarnaast ook aan sport? Is er een work-out waar je helemaal blij van wordt?

Zekers. Voeding is een optelsom van zoveel meer dan alleen eten. Ontspannen, genieten, bewegen, goed ademhalen is ook net zo belangrijk. Al deze dingen vormen mijn basis voor een goede dag. Met name meditatie, qigong en yoga. Qi gong is een bewegingsvorm welke gaat over het ervaren van Qi.

Welke healthy habit kunnen we dagelijks terugvinden bij jou?

Plant Power foods, Qigong en mediteren en oh ja lekker genieten, want ik denk dat dat ook heel gezond is! 😉

Lisette

Wat is het mooiste dan een gezonde levensstijl jou heeft gegeven?

Ruimte om inzicht te krijgen in de werkzaamheid en gezondheid van mijn eigen lijf en leven en wat genieten echt betekent.

Heb je een favoriete healthy hotspot? 

Koffie ende Koeck & Cafe De Ceuvel

Wil je je favoriete gezonde recept met ons delen? 

Zeker! Hier vind je een van mijn favo recepten tijdens de wintertijd. En dit is een mooi recept uit NON*FISH & Plant Power en is voor alle visjes en alle lekkerbekken die geen visjes willen Eten!

No-Tuna Salad

– 50 gram tempé, in blokjes
– 25 gram kikkererwten uit blik
– 2 augurken, in plakjes
– ½ eetlepel kappertjes
– ½ kleine appel, geschild en in blokjes
– sap van ¼ citroen
– ½ rode ui, gesnipperd
– 1 flinke theelepel mosterd
– 1 theelepel spirulina of chlorella
– ½ theelepel dille
– ½ teentje knoflook, gepeld en geperst
– 1 flinke eetlepel mayonaise zonder ei
– 1 eetlepel olijfolie
– zeezout en versgemalen zwarte peper
– 1 snee zuurdesembrood
– klein handje veldsla

1-IMG_9203

Verhit een scheut olijfolie in de wok en bak hierin de blokjes tempé. Pureer de tempé vervolgens samen met alle ingrediënten, met uitzondering van zout en peper. Breng op smaak met zout en peper. Zet de Non-Tuna Salad ongeveer een uurtje in de koelkast of laat deze een nacht rusten zodat alle smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Serveer een flinke schep salade met het sneetje brood en wat veldsla.

Opties:
*Deze salade is ook perfect voor op een toastje tijdens de borrel.
*Pureer er een klein gekookt bietje door voor een roze bietensalade of een gekookte aardappel voor een echte huzarensalade.

Heb je een favoriet to-go product?

Ik maak veel zelf en stel dingen samen. Ik heb altijd wel zaadjes, nootjes en of kruiden bij me. Al moet ik zeggen dat ik de tamaricrackers van de Ekoplaza wel echt geweldig vindt en ook vaak mee graai on my way out.

Lisette1

Wat is jouw ultieme guilty pleasure?

Grappig, dit is alweer de derde keer deze week dat iemand me dat vraagt. Lastig, want ik voel me niet zo snel schuldig als ik eet. Nou ja…de vegan brownie van Koffie ende Koeck is wel echt levensgevaarlijk ;-))

Tot slot,

Be Ecofabulous!
Genieten in stijl, met respect voor mens, dier en natuur.

Site: www.lisettekreischer.com

Twitter: veggieinpumps

Instagram: lisettekreischer

Facebook: veggieinpumps

Dutch Weed Burger: www.dutchweedburger.com

veggiepumps

Lees hier mijn review over haar boek Plant Power

Plant-power-cover-Hires